Hardlopen met hormoonkracht

 

Wat het groeihormoon doet bij hardlopers


Intensieve inspanning is een van de belangrijke triggers van het groeihormoon. Nee, dat betekent niet dat je langere benen krijgt door een pittige intervaltraining. Wel draagt het hormoon op andere manieren bij aan betere sportprestaties. 

Het belang van het groeihormoon 

Het groeihormoon speelt een belangrijke rol in het lichaam, en vooral voor sporters is het hormoon van groot belang. Het stimuleert celgroei en herstel, waarbij de focus ligt op dat van spieren. Hierdoor ben je als sporter sneller weer klaar voor je volgende inspanning. Ook verhoogt het groeihormoon de vetverbranding en draagt het bij aan het behoud van sterke botten. 

Hoe stimuleer je de GH-afgifte? 

Hoewel de natuurlijke aanmaak van het groeihormoon afneemt naarmate je ouder wordt, kun je deze zelf positief beïnvloeden. Intensieve inspanning zoals krachttraining of intervaltraining zorgt voor een toename in GH-afgifte. Ook belangrijk: het grootste deel van de GH-productie, meer dan 70%, vindt plaats tijdens je slaap. 

Daarnaast is het belangrijk om insulinepieken te vermijden, want die onderdrukken de GH-productie. Dit kun je doen door gezond te eten; kies voor langzame koolhydraten, voldoende vezels en voor gezonde vetten en eiwitten. Probeer daarbij langdurige stress te vermijden en je gewicht op orde te houden. Dit zorgt namelijk voor een betere hormoonbalans. 

Explosieve trainingen voor een piek in de GH-aanmaak

Explosieve trainingen zorgen voor een flinke piek in de GH-aanmaak, vooral als je ze combineert met korte rustpauzes. Denk hierbij aan sprintjes van 15 seconden, waarbij je de snelheid geleidelijk opbouwt om blessures te voorkomen. Ook sprongen zijn effectief, zoals het springen van trede naar trede op een trap, box jumps of horizontale sprongen. Zorg hierbij wel altijd voor een goede warming-up. 

Conclusie 

Het groeihormoon maakt je benen misschien niet langer, maar het helpt je wel op andere manieren om sneller en sterker te worden. Nog even op rijtje wat helpt bij GH-productie: 

  • Krachtig en explosief trainen.
  • Goede slaap, vooral de eerste uren zijn belangrijk.
  • Insulinepieken vermijden door gezond te eten.
  • Langdurige stress vermijden en je gewicht op orde houden. 

 

 

Auteur
Suus Zethof
Blog Categorie
logo

Met de jaarkaart kan ik zo’n 2 tot 3 keer per week meetrainen

Arij: “Begonnen met hardlopen op mijn 20ste. Ik deed veel mee aan wedstrijden. Inmiddels is mijn belangrijkste doel om fit en in beweging te blijven. Met de jaarkaart kan ik zo’n 2 tot 3 keer per week meetrainen. Soms doe ik mee met Running Bootcamp”.

Loopanalyse

Een loopanalyse is een uitstekende manier om efficiënter te leren hardlopen.

Hardloopschema’s

Wil je rustig aan beginnen met hardlopen? We helpen je graag op weg met een schema voor 5 weken.