Iedere loper enig in zijn soort

Elke loper heeft één of andere hardloopstrategie, vaak zonder het te weten, soms ook bewust.

Het is de tactiek om hard te lopen met alles wat je in je hebt aan kracht en coördinatie met een idee van de voor jou beste loopstijl.

Voor een beginnende loper kan het voldoende zijn om aanvankelijk gewoon heel te blijven en sterker te worden. Later kan dat de weelde opleveren van een goede loopstijl. Ben je verder gevorderd, dan kun je gaan denken aan ‘zuinig’  lopen met een gewenste snelheid.

Je loopstrategie zal afgestemd moeten zijn op de persoon die jij bent: heb je korte of lange benen, ben je zwaar of licht, heb je snelle of stijve spieren? Hoe staat het met je kracht en doorzettingsvermogen?  Het zullen altijd verschillende factoren zijn, die je strategie bepalen.

Dat loopstijl uniek is, kan iedere hardloper  bevestigen.  Een bevriende loper wordt, ook als hij ver weg is, direct herkend.  En wat te denken van de voetballers die je op een klein  schermpje ziet?  Een shirtnummer heb je echt niet nodig om ze aan hun loopstijl te herkennen.

hardloper

Een goed voorbeeld van een succesvolle loper met een geheel eigen stijl is Michael Johnson. Zijn wereldrecord op de 400 meter dateert nog uit 1999!

Hij liep, leek het wel, een beetje achterover en had zijn armen hoog zitten. Bij latere analyse bleek dat voor hem de beste strategie om een grote snelheid te bereiken. Alles was erop gericht om een zeer hoge beensnelheid,  gecombineerd met  grote kracht, om te zetten in snelheid. Vandaar dat rechtop lopen…  Het bijna achterover hangen  maakte het mogelijk  zijn pas te verlengen. Je hebt er wel een sterk bovenlichaam voor nodig.  Door op deze manier te lopen, kon Johnson er voor zichzelf het beste uit halen!

Talent is niet  alleen aanleg, het is ook wat je ermee doet. Goede lopers hebben een bij hen passende loopstijl.  En zo komt het dat iemand met een ‘vreemde’ stijl soms geweldig kan lopen. Zelfs beter dan een trainer van te voren kon voorzien.

Vriendelijke groet, David Knappstein

Auteur
David Knappstein
Blog Categorie
logo

Laagdrempelig en aandacht voor het voorkomen van blessures

Sophie Over Rustig-Aan training: “Ik heb altijd geworsteld met mijn gewicht. Ik begon fanatiek in de sportschool maar de klad kwam er al snel in. Mijn buurvrouw vertelde me over de cursus ‘beginnen met hardlopen’. Dit was precies waar ik naar zocht!"

Loopanalyse

Een loopanalyse is een uitstekende manier om efficiënter te leren hardlopen.

Hardloopschema’s

Wil je rustig aan beginnen met hardlopen? We helpen je graag op weg met een schema voor 5 weken.